Κάνει το ίδιο μέγεθος για όλους; – Εντυπώσεις από την εκδήλωση «Καινοτομία για την Κοινωνία» της Ashoka

Τα παγκόσμια προβλήματα, αν τα περιγράψει κανείς γενικά, μοιάζουν μεταξύ τους. Φτώχεια, ανεργία, προβλήματα στέγης, δυσκολία πρόσβασης σε πόσιμο νερό και αποχέτευση, ανύπαρκτη ή ελλιπής ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, πόλεμοι, ασιτία, ξηρασία, κλιματικές αλλαγές. Παγκόσμια προβλήματα, τοπικά προβλήματα, προσωπικά προβλήματα. Κάποια φαίνονται πανομοιότυπα, κάποια παραλαγές του ίδιου θέματος, άλλα φαίνονται μοναδικά. Πώς είναι δυνατόν να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και, το κυριότερο, ποιός μπορεί να τα λύσει; Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο δρουν οι κοινωνικοί επιχειρηματίες – οι άνθρωποι που με το πάθος και την ενσυναίσθησή τους προσπαθούν να δημιουργήσουν τον κόσμο όπως τον θέλουν. Βρίσκουν λύσεις και τις υλοποιούν, βήμα-βήμα, μέχρι να μεταμορφωθούν οι ιδέες τους σε κάτι μεγάλο και τόσο δυνατό που να μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Όσο περισσότερες ιδέες υπάρχουν, τόσο το καλύτερο.

Στην ημερίδα της Ashoka «Καινοτομία για την Κοινωνία: η λύση στην εξίσωση της οικονομικής ανάκαμψης,» που διεξήχθη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 29 Απριλίου 2015, στα πλαίσια της δράσης Τhis Works, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Robert Bosch, μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε επτά Fellows της Ashoka, δημιουργούς που αναζητούν τρόπους να αναπαράγουν και να διαδώσουν τις ιδέες, τις λύσεις και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα μέσα από συνεργασίες στην Ελλάδα.

Στην 180 Μοίρες ενδιαφερθήκαμε για την προσέγγιση του Christian Vanizette και την κοινωνική του επιχείρηση MakeSense. Καθώς ολοένα περισσότεροι κοινωνικοί επιχειρηματίες παγκοσμίως προσπαθούν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, δυσκολεύονται όλο περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε έναν ικανοποιητικό αριθμό ειδημόνων, σε τοπικό επίπεδο, που θα μπορέσουν να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους.

Ο Christian έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο πολιτών που προσφέρουν εθελοντικά τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες τους, για να βρίσκουν λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις μέσα από συνεργατικό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα, πάνω από 10.000 μέλη της κοινότητας MakeSense έχουν στηρίξει περισσότερους από 300 κοινωνικούς επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο κι οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν αυτό το μοντέλο, που βασίζεται στους γρήγορους ρυθμούς, την ανοιχτή πρόσβαση και που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στις νεότερες ηλικίες, να αναπαραχθεί στην Ελλάδα; Ο Christian θα ήθελε να εξαπλωθεί γρήγορα μέσα από τα Πανεπιστήμια – σίγουρα θα είναι εύκολο να προσελκύσει νέα μέλη μέσα από μηχανισμούς διάδοσης εντός ή εκτός διαδικτύου. Είναι όμως αρκετό, να γίνει ένα απλό copy-paste του μοντέλου;

“Οι ιδέες στοιβάζονται η μια πάνω στην άλλη, μέχρι να φτάσουν τον ουρανό” (Muhammad Yunnus). Πιστεύουμε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στραφούμε και σε άλλη κατεύθυνση: να προσελκύσουμε στην κοινότητα άτομα άνω των 60 ετών, που θα συμβάλλουν με τον πλούτο της γνώσης και της εμπειρίας τους στην ανάπτυξη νέων λύσεων. Είναι μεγάλη πρόκληση να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε το μοντέλο σε διαφορετικές συνθήκες, άλλο κοινωνικό περιβάλλον, διαφορετικό τρόπο σκέψης και άλλους ρυθμούς. Ταυτόχρονα όμως είναι έτσι δυνατό να ξεπηδήσει ο ενθουσιασμός και το πάθος για να εξερευνήσουμε άπειρες νέες δυνατότητες.

“Cool”, όπως θα έλεγε ο Christian.

Συγγραφέας: Τόνια Ηλιάσκου, Ιδρυτικό μέλος 180 Μοίρες και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Coaching, Email: tonia at 180moires dot org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *