Εσείς τι έχετε κάνει για να αλλάξετε τον κόσμο;

—————————————————————————————–
H Ομάδα 180 Mοίρες ήταν προσκεκλημένη από την κα Ολίβια Κυριακίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για να παρουσιάσουμε την δουλεία μας και να μιλήσουμε για Μεθοδολογίες Αποτύπωσης Κοινωνικού Αντίκτυπου στο πλαίσιο του μαθήματος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (1η Απριλίου 2015, 11 πμ – 1 μμ) σε φοιτητές στο τρίτο έτος σπουδών.
—————————————————————————————–

Εσείς τι έχετε κάνει για να αλλάξετε τον κόσμο;

Θυμόσαστε την ταινία “Χωρίς αντάλλαγμα” (“Pay it forward”) , όπου ο Κέβιν Σπέισι, στο ρόλο ενός δασκάλου ρωτήθηκε από ένα μαθητή του τι έκανε για να αλλάξει τον κόσμο; Ακολουθώντας την ευφυή του απάντηση (“Μετά από έναν καλό ύπνο, τρώω ένα γερό πρωινό. Eμφανίζομαι εδώ, στην τάξη. Και μετά σας πετάω το μπαλλάκι.”), η Τόνια και ο Ντάνιελ αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Δρος Ολίβιας Κυριακίδου στο Ο.Π.Α. για να παρουσιάσουν το έργο της “180 Μοίρες” και να μυήσουν τους φοιτητές του μαθήματος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην ιδέα της Αποτύπωσης Κοινωνικού Αντίκτυπου.

Αφού δόθηκαν οι ορισμοί του Κοινωνικού Αντίκτυπου και της αποτύπωσής του, αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα αλλά και οι προκλήσεις που ενέχει η αποτύπωσή του. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μια σύντομη επισκόπηση των εργαλείων αποτύπωσης Κοινωνικού Αντίκτυπου και μια εισαγωγή στον Οδηγό Σύνταξης Εκθέσεων με Γνώμονα τον Κοινωνικό Αντίκτυπο (2011) του SRS (Social Reporting Standard). Τονίστηκαν ιδιαίτερα η περιγραφή του κοινωνικού προβλήματος και η προσέγγιση επίλυσής του, η κοινωνική επίδραση, καθώς και ο σχεδιασμός και οι προοπτικές.

Με αφετηρία μια μελέτη περίπτωσης της “Discovering Hands” – “Χέρια που ανακαλύπτουν”, της κοινωνικής επιχείρισης που εκπαιδεύει και απασχολεί τυφλές γυναίκες για να εξετάζουν άλλες γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ενισχυμένη αίσθηση αφής τους, για τον εντοπισμό όγκων στο στήθος – οι φοιτητές είχαν ζωηρές συζητήσεις σε ομάδες, προσπαθώντας να αντιληφθούν και να κάνουν το διαχωρισμό των εννοιών “εκροή”, “αποτέλεσμα” και “αντίκτυπος” της κοινωνικής επιχείρησης. Η δραστηριότητα αυτή τόνισε τη δυσκολία που ενέχει η προσπάθεια να συμφωνηθεί ποιοί είναι οι βασικοί δείκτες Αποτύπωσης σε κάθε περίπτωση και βοήθησε τους φοιτητές να κατανοήσουν μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες των κοινωνικών επιχειρήσεων, την αποτύπωση του αντίκτυπού τους.

Daniel Zawarczynski (Entrepreneur in Residence) & Τόνια Ηλιάσκου (Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εκπαίδευσης)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *